Strona główna
Ekologia
Tutaj jesteś

Rożen do kurczaka – urządzenie i akcesoria dodatkowe

28 maja, 2024 Rożen do kurczaka


Sekret idealnie przyrządzonego kurczaka z rożna tkwi w urządzeniu, które pozwala opiekać mięso równomiernie, z każdej ze stron. Rożen, bo o nim mowa, jest sprzętem profesjonalnym, przeznaczonym dla małej i dużej gastronomii. W tym materiale przyglądamy się rodzajom urządzeń, ale też akcesoriom niezbędnym do przygotowywania doskonale opieczonego kurczaka z rożna.

Rożen do kurczaka – rodzaje urządzeń gastronomicznych

Rożen do kurczaka jest urządzeniem gastronomicznym wykorzystywanym zarówno w dużych lokalach restauracyjnych, jak i w obiektach mobilnych, takich jak popularne food trucki. Z urządzeniami takiego typu można również spotkać się w sklepach garmażeryjnych, oferujących już gotowe kurczaki na sprzedaż.

Do użytku typowo profesjonalnego przeznaczone są rożna większych rozmiarów, w których jednorazowo można przygotować od kilku do kilkunastu lub więcej kurczaków, co oczywiście ułatwia realizację dużej liczby zamówień w krótszym czasie. 

„Standardowy” rożen do kurczaka, dostępny w ofercie sklepu Technica: https://sklep.technica.pl/rozna-gastronomiczne, przypominać może zamykaną szafkę ze znajdującymi się wewnątrz obrotowymi rożnami. Mogą to być urządzenia z kilkoma niezależnie pracującymi poziomami czy też mniejsze modele, z jednym, centralnie umieszczonym rożnem. Wysoka temperatura emitowana przez urządzenie pozwala stopniowo, równomiernie z każdej strony opiec mięso.

Gastronomiczne rożna do kurczaka oferowane są w dwóch rodzajach, przy czym podział ten związany jest ze sposobem zasilania urządzenia. Pierwszym typem jest zatem elektryczny rożen do kurczaka, w którym elementy grzejne zasilane są prądem. Taki sprzęt gastronomiczny jest uznawany za energooszczędny i bezpieczny w użyciu.

Drugim rodzajem są gastronomiczne rożna gazowe, które wykorzystują, jak łatwo się domyślić, gaz jako nośnik ciepła. Ogólnie jednak zasada przygotowywania mięsa pozostaje bardzo podobna – korpusy drobiowe należy nadziać na szpikulce, które montowane są wewnątrz rożna. W trakcie pracy obracają one mięso wokół własnej osi, a nadmiar tłuszczu skapuje na znajdującą się pod spodem tacę. 

Niezbędne akcesoria do rożna

W ofercie sklepów z artykułami dla gastronomii, takich jak chociażby https://sklep.technica.pl, obok urządzeń do opiekania mięsa, znajdują się także wszelkiego rodzaju niezbędne akcesoria uzupełniające pracę rożna.

Przede wszystkim będą to różnego typu ruszty – czyli elementy podtrzymujące mięso w trakcie obróbki cieplnej, które, w zależności od swojego kształtu, mogą nadawać się nie tylko do opiekania drobiu, ale i innych gatunków mięsa. Będą to, zatem, tradycyjne ruszty z klamrami czy specjalne kosze z widelcami podtrzymującymi korpusy drobiowe, jak i płaskie kratki (płaskie kosze), na których można układać inne porcje – szaszłyki, karkówkę, a nawet kiełbasy czy inne, podobne produkty nadające się do grillowania/pieczenia w rożnie.

Tego rodzaju akcesoria produkowane są z najlepszej jakości surowców – i mowa tu oczywiście o stali nierdzewnej, która w gastronomii jest wyjątkowo powszechnym materiałem. Wszystko dzięki jej odporności na działanie wysokich i niskich temperatur. Nie wchłania ona ponadto żadnych zapachów czy smaków, zatem nie wpływa negatywnie na obróbkę jedzenia. 

Artykuł sponsorowany

Nadzienia owocowe

Redakcja bronowickaspizarnia.pl

Nasi redaktorzy to pasjonaci zdrowego stylu życia, gotowi dzielić się swoją wiedzą i doświadczeniem na temat zdrowych nawyków. Każdy z naszych redaktorów jest zaangażowany w promowanie zdrowia fizycznego i psychicznego poprzez inspirujące artykuły, praktyczne porady oraz ciekawostki dotyczące zdrowego odżywiania, aktywności fizycznej i dbania o samopoczucie.

MOŻE CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESOWAĆ

Rożen do kurczaka
Instant Pot
Rolnictwo ekologiczne

Jesteś zainteresowany reklamą?