Strona główna
Ekologia
Tutaj jesteś

Rożen do kurczaka – urządzenie i akcesoria dodatkowe

28 maja, 2024 Rożen do kurczaka


Sekret idealnie przyrządzonego kurczaka z rożna tkwi w urządzeniu, które pozwala opiekać mięso równomiernie, z każdej ze stron. Rożen, bo o nim mowa, jest sprzętem profesjonalnym, przeznaczonym dla małej i dużej gastronomii. W tym materiale przyglądamy się rodzajom urządzeń, ale też akcesoriom niezbędnym do przygotowywania doskonale opieczonego kurczaka z rożna.

Rożen do kurczaka – rodzaje urządzeń gastronomicznych

Rożen do kurczaka jest urządzeniem gastronomicznym wykorzystywanym zarówno w dużych lokalach restauracyjnych, jak i w obiektach mobilnych, takich jak popularne food trucki. Z urządzeniami takiego typu można również spotkać się w sklepach garmażeryjnych, oferujących już gotowe kurczaki na sprzedaż.

Do użytku typowo profesjonalnego przeznaczone są rożna większych rozmiarów, w których jednorazowo można przygotować od kilku do kilkunastu lub więcej kurczaków, co oczywiście ułatwia realizację dużej liczby zamówień w krótszym czasie. 

„Standardowy” rożen do kurczaka, dostępny w ofercie sklepu Technica: https://sklep.technica.pl/rozna-gastronomiczne, przypominać może zamykaną szafkę ze znajdującymi się wewnątrz obrotowymi rożnami. Mogą to być urządzenia z kilkoma niezależnie pracującymi poziomami czy też mniejsze modele, z jednym, centralnie umieszczonym rożnem. Wysoka temperatura emitowana przez urządzenie pozwala stopniowo, równomiernie z każdej strony opiec mięso.

Gastronomiczne rożna do kurczaka oferowane są w dwóch rodzajach, przy czym podział ten związany jest ze sposobem zasilania urządzenia. Pierwszym typem jest zatem elektryczny rożen do kurczaka, w którym elementy grzejne zasilane są prądem. Taki sprzęt gastronomiczny jest uznawany za energooszczędny i bezpieczny w użyciu.

Drugim rodzajem są gastronomiczne rożna gazowe, które wykorzystują, jak łatwo się domyślić, gaz jako nośnik ciepła. Ogólnie jednak zasada przygotowywania mięsa pozostaje bardzo podobna – korpusy drobiowe należy nadziać na szpikulce, które montowane są wewnątrz rożna. W trakcie pracy obracają one mięso wokół własnej osi, a nadmiar tłuszczu skapuje na znajdującą się pod spodem tacę. 

Niezbędne akcesoria do rożna

W ofercie sklepów z artykułami dla gastronomii, takich jak chociażby https://sklep.technica.pl, obok urządzeń do opiekania mięsa, znajdują się także wszelkiego rodzaju niezbędne akcesoria uzupełniające pracę rożna.

Przede wszystkim będą to różnego typu ruszty – czyli elementy podtrzymujące mięso w trakcie obróbki cieplnej, które, w zależności od swojego kształtu, mogą nadawać się nie tylko do opiekania drobiu, ale i innych gatunków mięsa. Będą to, zatem, tradycyjne ruszty z klamrami czy specjalne kosze z widelcami podtrzymującymi korpusy drobiowe, jak i płaskie kratki (płaskie kosze), na których można układać inne porcje – szaszłyki, karkówkę, a nawet kiełbasy czy inne, podobne produkty nadające się do grillowania/pieczenia w rożnie.

Tego rodzaju akcesoria produkowane są z najlepszej jakości surowców – i mowa tu oczywiście o stali nierdzewnej, która w gastronomii jest wyjątkowo powszechnym materiałem. Wszystko dzięki jej odporności na działanie wysokich i niskich temperatur. Nie wchłania ona ponadto żadnych zapachów czy smaków, zatem nie wpływa negatywnie na obróbkę jedzenia. 

Artykuł sponsorowany

Czym jest permakultura i jak ją wprowadzić do swojego ogrodu

Redakcja bronowickaspizarnia.pl

Nasi redaktorzy to pasjonaci zdrowego stylu życia, gotowi dzielić się swoją wiedzą i doświadczeniem na temat zdrowych nawyków. Każdy z naszych redaktorów jest zaangażowany w promowanie zdrowia fizycznego i psychicznego poprzez inspirujące artykuły, praktyczne porady oraz ciekawostki dotyczące zdrowego odżywiania, aktywności fizycznej i dbania o samopoczucie.

MOŻE CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESOWAĆ

Sposoby na oszczędzanie wody w domu i ogrodzie
Korzyści z życia zero waste: jak zmniejszyć ilość produkowanych odpadów
Zielone miasto: jak urbanistyka może wspierać ekologię

Jesteś zainteresowany reklamą?